Szülésfelkészítés, szoptatási tanácsadás, kismama és gyermekágyas masszázs Győrben

Albert Nóri - Szülésfelkészítő tréner, dúla, gyermekágy- és szoptatástámogató dúla, masszőr, babamasszőr, haptoterapeuta, pedagógus

E-mail: doulanori@gmail.com
FB/ Albert Nóri - Szülésfelkészítő Győrben - Várandós Családi Műhely
FB/ Korokan masszőr Győr - Albert Nóra
https://haptonomia.hu/szakemberek/


doulanori@gmail.com

Bemutatkozom

 

Albert Nórának hívnak, Győrben születtem és élek, és három gyönyörű tizenéves nagylány édesanyja vagyok. Hivatásom szerint pedig óvodapedagógus, gyermekágy- és szoptatástámogató dúla, szülésfelkészítő tréner, perinatális haptoterapeuta, KoroKan masszőr és babamasszőr.

    Mindig is imádtam a gyerekeket, ezért már elég korán, óvodás koromban eldöntöttem, hogy óvónő leszek. Ezt a célomat sikerült is elérnem.  Majd a várandósságaim alatt rájöttem, hogy kisgyermekkorom óta az ANYA-ság érzése volt az, ami munkált bennem, és a kisgyermekek – gyermeknevelés tanulásának irányába vitt.

    Imádtam várandósnak lenni, mindhárom alkalommal csodálatos volt a bennem növekvő kis életet érezni. Első kislányom születése - melyre oly nagyon készültem a fogantatástól, sőt a családalapítás tervétől kezdve - végül 18 óra vajúdás után császármetszéssel végződött. Nem keserített el, elmondhatatlanul boldog voltam, hogy végre megérkezett hozzánk, de azért hiányzott a természetes szülés élménye, amelyre olyan lelkesen készültem. 

   Második várandósságom alatt még tudatosabban készültem, és úgy döntöttünk, hogy dúlát is fogadunk a szüléshez.  Közben egy képzésben is részt vettem (ELTE perinatális szaktanácsadó  szak), amely rengeteget segített abban, hogy feldolgozzam a császármetszésemet, és újult erővel készülhessek a  második szülésemre. Végül a második kislányom születése, de már a szülésre való készülődés is csodálatos volt. A dúlám és a párom segítsége, támogatása hihetetlen erőt nyújtott számomra, és végül sikerült a természetes szülést átélnünk.                                                  

   A szülés utáni napokban a vizitelő orvosok csak 'csodamamának' hívtak, mert a bevett kórházi gyakorlatuk miatt, - azaz hogy ha egy császármetszés már volt, akkor következő alkalommal már programcsászárra készültek eleve -, sajnos szinte ismeretlen volt számukra, aminek annyira természetesnek kellett volna lennie: egy nő természetesen is képes megszülni a gyermekét előzetes császármetszés után is! Az orvosom szerint, ha én nem hiszek benne ennyire, és nem készülök a szülésre ennyire pozitívan, megint császármetszéssel végződött volna a vajúdásom. Valóban volt egy pont a vajúdásban, ahol már ismét szóba került a műtét, de ekkor az orvosom azt mondta, kapok még időt és segítséget, hátha sikerül. Abban a pillanatban, talán annak hatására, hogy időt kaptam, hogy kedvesek és támogatóak voltak velem, hogy ők is hittek abban, hogy még sikerülhet, azonnal megindultak a folyamatok, és hamarosan megszületett a kislányom. Hittek bennem, és támogattak az én hitemben: Nincs fontosabb az önmagunkba vetett hitnél! A hitnél, hogy nőként természetes, velünk született adományunk a gyermekeink megszülésére való képességünk.

   Harmadik alkalommal ismét apa és dúla támogatásával szültem. Az első két szülésem alapján már elkönyveltek "lassan szülőnek", így végül mind a fogadott orvosom, mind a gyermekorvos lekéste harmadik kislányom születését, miután a "szokásoshoz képest" 10 órával korábban világra jött, mindenféle beavatkozás nélkül! Csodálatos élmény volt! :-)

  Hálás voltam mindegyik gyermekem születésének élményéért, ugyanígy a velük megélt gyermekágyas-szoptatós időszakokért, azoknak minden örömével és nehézségével együtt, mert ezek a tapasztalatok alapozták meg a későbbi tudásszomjamat, és azt, hogy úgy tudjak segíteni másoknak, hogy magam is megéltem mélységeket és magasságokat, így tudom jól, min mennek keresztül az édesanyák, babák, édesapák.

   Nagy örömömre szolgált, hogy érdeklődésem miatt folyamatosan megtaláltak olyan kismamák, akik támogatásra szorultak. Úgy éreztem, itt az ideje, hogy stabil alapokra helyezett, szakszerű, hiteles tudással segítsem, támogassam őket, ezért elvégeztem az Életkapu Alapítvány által szervezett Dúla alapképzést Szombathelyen, Dézsi Rékánál, majd részt vettem Ina May Gaskin, amerikai bába, Spirituális bábaság című továbbképzésén is. 2012 tavaszán pedig befejeztem a Haptonómia tanulmányaimat Budapesten Jean-Luc Deconinck-nál, majd elvégeztem a Dézsi Réka dúla tréner által szervezett  DONA International  ( Doulas of North America, azaz Észak-Amerikai Dúlák Szövetsége) Dúla képzését is, valamint a DONA dúla trénere,Debra Pascali-Bonaro által tartott Postpartum (gyermekágyas és szoptatástámogató) dúla képzést is. Maroy Ditta és Martina Halfmann vezetésével az 'Egyéni és csoportos szülésfelkészítő tréner' végzettséget is megszereztem. Mindezeket követték Fekete Ibolya KoroKan masszázs tanfolyamai, valamint egy babamasszőr tanfolyam.

 Szívemhez nagyon közelinek érzem a női élet ezen periódusát. Érzem azt is, hogy itt, a 21. században mennyire nagy szükség van nőiségünk megerősítésére, megtámogatására, hiszen csak egy évszázaddal korábbra visszatekintve a nőket életük minden periódusában körülvették és tudásukkal, tapasztalataikkal támogatták női családtagjaik, rokonaik, ismerőseik, s ez így volt természetes! (Ugyanígy a férfiakat is!)  Ma ezt már persze nehéz lenne megvalósítani, hisz a világ kitárult mindenki számára: családok feldarabolódtak, eltávolodtak egymástól, és a női élet fordulóiról sem kapjuk meg már azt tudást, amit Nagyanyáink és Dédanyáink még a Családban felnövekedve szinte a levegővel együtt szívtak magukba.

   Szeretnék tehát mindenképpen  a Szülés-Születés közelében maradni, legalább úgy, hogy az azt igénylő Nőknek, Kismamáknak, Apáknak, Várandós pároknak segítek felkészülni a várandósságra, vajúdásra, szülésre, a gyermekágyas időszakra, szoptatásra és a szülővé válásra szülésfelkészítőként; valamint támogatni, könnyebbé, szebbé, fájdalom-mentesebbé, és természetesebbé tenni várandósságukat, vajúdásukat és szülésüket, és a babával együtt töltött kezdeti időszakot  asszonytársi támogatással - szoptatási tanácsadással, KoroKan masszázzsal; és segíteni szülővé válást, Anyaságot-Apaságot,  a gyermekgondozást-nevelést pedagógusként, szülőtársként - a régi idők asszonyaihoz hasonlóan.

   A saját szülés-feldolgozásomban, (igen, feldolgozás, hiszen a szülés egy nagyon intenzív élmény, és még ha nem is traumatikus, a lélek számára egy nagy adag feldolgoznivalót ad), a szülésről-szoptatásról-gyermekágyról való tudásom megszerzésében nagyon sokat segítettek számomra azok az alkalmak, tanfolyamok, helyek, könyvek, ahonnan magam anno  a "szülésfelkészítést" kaptam, bár akkor a ma elérhető felkészítők még nem léteztek, és mindre külön-külön találtam rá, majd magamnak rakosgattam össze azt, amit most én, a megéléseim és a képzéseim elvégzése után, már megalapozott tudással, és folyamatos kíváncsisággal, önképzéssel bővítve kínálok a Kismamáknak-Pároknak szülésfelkészítőként és tanácsadóként immáron 11 éve.

 Segítek felkészülni a Várandósságra, Szülésre, Gyermekágyra, Szoptatásra oly módon, hogy 

  • együtt dolgozhattok és készülhettek fel párban egy képzett szülésfelkészítő trénerrel,
  • a Ti igényeiket és személyiségeteket figyelembe véve és tiszteletben tartva  támogatlak Benneteket a vajúdásra és szülésre, a hatékony vajúdástámogatására való felkészülésben ,,
  • ugyanígy a szülés után következő hosszú, fáradságos és boldog, de nehézségekkel tűzdelt szoptatós-gyermekágyas időszakra,
  • változatos és interaktív előadásokkal, 
  • gondolatébresztő feladatokkal, mozgásos gyakorlatokkal. 
  • megtanítom az édesapákat párjuk vajúdás és szülés alatti fizikai és lelki támogatására
  • és ugyanígy a gyermekágyas időszakban betöltött szerepükre
  • megtanítom az édesanyákat és édesapákat a szoptatással kapcsolatos legfontosabb gyakorlati és elméleti alapokra, melyekkel a szoptatás nem egy félelmetes, ismeretlen, fájdalmas és szomorú időszak lesz, hanem - bár valóban nagyon megterhelő az első időszak - mégis egy kiegyensúlyozott és sikeres szakasza lesz az életüknek.

Szeretettel várlak Benneteket, hogy együtt dolgozhassunk, átadhassam a tudásom, segíthessek!

Nóri :)

Frissítve: 2024.01.01.